IN MEMORIAM
Академик Веселинка Шушић

Српска академија наука и уметности обавештава јавност да је њен редовни члан проф. др Веселинка Шушић преминула 23. јуна 2018. године у Београду.

Академик Веселинка Шушић рођена је  11. маја 1934. године у Београду. Дипломирала је на Медицинском факултету у Београду 1959, а звање доктора наука стекла на истом факултету 1970. године. Током 1966. и 1967. године усавршавала се на Универзитету Станфорд у Калифорнији, у Одељењу за психофизиологију и психијатрију.

За асистента на предмету Физиологија на Медицинском факултету у Београду изабрана је 1960. године, за доцента 1969, ванредног професора 1976, а за редовног професора 1982. године. Осим студентима редовних студија, предавала је и студентима последипломских студија из експерименталне физиологије и патолошке физиологије, гастроентерологије, неурологије и на другим курсевима на медицинским факултетима у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Приштини.

За научног сарадника на Институту за биолошка истраживања „Др Синиша Станковић“ изабрана је 1967. године. Била је и професор на Катедри неуробиологије у Центру за мултидисциплинарне студије у Београду. Више година била је научни сарадник на Институту за неурологију Клиничког центра Србије и члан Одсека за стрес Института за ментално здравље у Београду.

Оснивач је и руководилац Лабораторије за експериментално истраживање физиологије спавања Института за физиологију Медицинског факултета у Београду од 1970. године. Ово је била једина лабораторија за изучавање спавања у Југославији, од значаја, како у земљи, тако и шире.

Предавања по позиву држала је на универзитетима у Хјустону,  Чикагу, Базелу, Лос Анђелесу и Барију.

За дописног члана Одељења медицинских наука САНУ изабрана је 12. децембра 1985, а за редовног 23. октобра 1997. године. Дужност заменика секретара Одељења обављала је од 1996. до 2007. године, а секретара од 2007. до 2015. године.

Била је члан Међуодељењског одбора за биологију хумане репродукције САНУ, а потом Одбора за хуману репродукцију. Оснивач је Одбора за сомнологију САНУ.

Добитник је многобројних признања, међу којима су и Октобарска награда Београда, плакете Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Приштини и Медаља Коларчевог универзитета у Београду за дугогодишњи рад у овој установи. На предлог Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, додељена јој је Награда за животно дело, као признање за научни рад и допринос активностима Академије СЛД и Српског лекарског друштва у целини.

Академик Веселинка Шушић биће сахрањена у Алеји заслужних грађана, на Новом гробљу у Београду, 28. јуна 2018. године, у 14.00 сати.