Изложба „Тесла“

У Галерији науке и технике САНУ је у уторак, 2. јула, отворена изложба „Тесла” Вељка Михајловића, у част обележавања дана када се родио великан светске науке Никола Тесла.

Изложба „Тесла“ обухвата више од 300 радова насталих у току 2016. године, насликаних техникама уља и фосфоресцентних боја на компакт дисковима и кутијама компакт дискова као сликарској подлози. Њихов аутор, академски сликар Вељко Михајловић је присутан на београдској сцени од 1979. године, иза себе има више од 200 самосталних изложби и до сада је представио публици више од педесет тематских циклуса објеката, слика на платну, графика и цртежа.

Вељко Михајловић се читаву деценију припремао за ову изложбу, истражујући материјал у Музеју Николе Тесле. Као посебно надахнуће, он наводи речи Николе Тесле из 1932. године: „Аристотел је учио да у васиони постоји непокретна ентелехија која све покреће и мисао је њен главни атрибут. Исто тако ја сам уверен да је цео космос обједињен, како у материјалном тако и у духовном погледу. Постоји у васиони неко језгро од куда ми добијамо сву снагу, сва надахнућа, оно нас вечито привлачи, ја осећам његову моћ и вредности које оно емитује у целој васиони и тиме је одржава у складу. Ја нисам продро у тајну тог језгра, али знам да постоји и кад хоћу да му придам какав материјални атрибут, онда мислим да је то светлост, а када покушам да га схватим духовно, онда је лепота и самилост. Онај који носи у себи ту веру осећа се снажан, рад му чини радост, јер се сам осећа једним тоном у свеопштој хармонији.“

На изложби ће бити презентовани и модел Теслиног трансформатора из студијске збирке Музеја науке и технике у Београду, као и модел Теслиног система четири кола у резонанци из збирке Музеја Николе Тесле у Београду. Посетиоци изложбе ће бити у прилици да виде демонстрацију рада модела Теслиног трансформатора у суботу, 6. јула, у 13 часова и у среду, 10. јула, у 17 часова.
Изложба „Тесла“ ће трајати до 13. јула.