Изложба „Душан З. Милачић: романиста, књижевник, преводилац”

Изложба „Душан З. Милачић: романиста, књижевник, преводилац” биће отворена у понедељак, 20. јуна, у 19. сати, у Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу. Изложба је реализована у организацији Огранака САНУ у Нишу, Центрa за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, Народнe библиотека „Вук Караџић”  Крагујевац и Народне библиотеке „Раде Драинац” Прокупље. О делу нашег знаменитог романисте и књижевника говориће: академик Милош Ђуран, проф. др Драган Жунић, Мирко Демић, директор НБ „Вук Караџић“  Крагујевац, Драган Огњеновић, директор НБ „Раде Драинац“ Прокупље, проф. др Горан Максимовић и аутор изложбе Јован Младеновић, музејски саветник.

Душан З. Милачић (Мердаре, 1892 – Београд, 1979) током Првог светског рата био је припадник чувеног Скопског ђачког батаљона „1300 каплара”. Студирао је француски језик и јужноевропске књижевности у Ексу и Алжиру (1918-1920). Радио је као суплент Мушке гимназије у Нишу (1920) и управник нишке Народне библиотеке. У периоду од 1924. до 1930.  борави у Паризу на даљим студијама и обавља дужност шефа Просветног одељења при  Посланству  Краљевине СХС. На Сорбони је 1930. године одбранио две докторске дисертације  о Балзаковом драмском опусу.

Одликован је  орденом   Легије части (1935). Био је  директор Драме Народног позоришта у Београду, а након Другог светског рата управник Народне библиотеке Србије. Добитник је Октобарске награде града Београда (1962) и награде „Др Милош Н. Ђурић” (1976) за превод Стендаловог дела Записи једног путника. Импозантна библиографија др Душана З. Милачића садржи око 500 јединица – студија, есеја, превода, рецензија, предговора, теоријских и критичких расправа из области историје француске књижевности.

Изложба садржи разноврсне фотографије, кореспонденцију и изабрана прва издања  Милачићевих књижевнотеоријских радова и превода француских класика. Изложбеном поставком  и богатим пратећим каталогом даје се допринос култури сећања на личност Душана Милачића и његово дело од изузетног значаја за српску културу  20. века, као и за прожимање француске и наше  књижевности и културе. Изложба се може погледати до 30. јуна 2022.