Извештај с конференције за медије

У петак, 6. маја, у Свечаној сали САНУ одржана је конференција за медије на којој је академик Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, говорио о  активностима  САНУ које ће бити реализоване у периоду од маја до септембра 2022. године. Он је, овом приликом, представио и новоуспостављену  награду „Иван Табаковић“, као и награду „Медаља САНУ“, која се ове године додељује за изузетна достигнућа из области уметности.

Како је истакао, у мају ће у Академији, у периоду од 17. до 19. маја, бити одржане приступне беседе 12 новоизабраних редовних чланова САНУ. Беседе ће том приликом одржати: Владимир Ракочевић, Владица Цветковић, Милош Ђуран, Велимир Попсавин, Слободан Вукосавић, Велимир Радмиловић, Горан Станковић,  Бела Балинт, Марко Бумбаширевић, Миодраг Марковић, Славенко Терзић  и Светислав Божић.  Такође, професор Максимовић је нагласио да је  за 26. мај заказана  Редовна годишња скупштина САНУ.

Др Јанко Николић Жугић, међународно признати имунолог и геронтолог са Медицинског факултета Универзитета у Аризони и члан БИО5 института, који је 2021. године проглашен истраживачем године у области биолошких наука у Аризони за рад о старењу, имунологији и тестирању и превенцији ковида 19, одржаће предавање 25. маја  у САНУ.

У оквиру серијала догађаја, којим се обележава јубилеј 125 година од рођења архитекте Николе Добровића, централни програм заузима изложба „Никола Добровић – под заставама модерних покрета”,  аутора проф. др Марте Вукотић Лазар и мр Бојана Ковачевића, која ће бити отворена 24. маја у Галерији САНУ. Изложба је осмишљена као синтезни приказ целокупног стваралаштва овог виртуоза наше архитектуре.

Академик Максимовић  је од активности које су предвиђене за месец јун издвојио приступно предавање иностраног члана САНУ проф. др Гинтера Принцинга,  једног од најпознатијих савремених  византолога, који у Немачкој слови за једног од највећих ерудита, нарочито у познавању источноевропског и балканског средњег века (24. јун). Истог месеца предавање ће одржати и проф. др Штефан Анкер, један од водећих светских експерата за срчану инсуфицијенцију (9. и 10. јун).

У јуну ће бити одржан научни скуп посвећен академику Симу Лозанићу, у част јубилеја 175. година од рођења овог великог научника, оца модерне хемије, професора, првог ректора и почасног доктора Београдског универзитета. Планирани су и научни скупови: „Биомаркери у Паркинсоновој болести“ (13. јун) – на којем ће предавања одржати професори Медицинског факултета у Београду и лекари Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра Србије, као и научни скуп посвећен политичком и културном ангажману  Милана Грола (27. јун).

Између осталог, у Галерији науке и технике САНУ у јуну ће бити отворена изложба „Дигитализација Мирослављевог јеванђеља“, у организацији Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ. На изложби ће бити представљен цео процес дигитализације Мирослављевог јеванђеља, као и снимци целих страна и детаља Јеванђеља.

У другом делу конференције, акдемик Максимовић представио је награду „Иван Табаковић“, коју је у марту 2022. године установила САНУ, и која заправо представља обнављање традиције негдашње награде Фонда „Иван Табаковић“. Награда се додељује  аутору остварења од изузетног значаја у области ликовних и примењених уметности. Награда ће се додељивати сваке друге године као признање ствараоцима у циљу промовисања  изложби и дела из свих области ликовних и примењених уметности (слике, цртежи, графике, скулптуре, фреске, мозаици, керамика, видео, фотографије, инсталације и перформанси, као и дела из области нових уметничких истраживања на пољу ликовних и примењених уметности). Први лауреат ће бити проглашен 19. новембра 2023. године, на  свечаности Дана Српске академије наука и уметности.

Академик Максимовић нагласио је да ће  награда „Медаља САНУ“  2022. године, према Правилнику ове, такође, новоуспостављене награде,  бити додељена за изузетна достигнућа из области уметности, док је за прошлу годину из области друштвено хуманистичких наука лауреат био академик Василије Крестић, а из области природних и техничких наука академик Иван Гутман. Награда се ове године додељује за  уметничка дела или за изузетан дугогодишњи уметнички рад, чији су  домети препознати у домаћој и иностраној стручној јавности. Право предлога кандидата за доделу награде „Медаља САНУ“  имају одељења САНУ, академијски одбор, као и група од седам чланова САНУ која би својим потписима и образложењима оформила предлог кандидата. Предлози о кандидатима за доделу награде, уз писмено образложење, морају бити предати надлежној Комисији до 30. јуна 2022. године.