Конференција за медије о активностима САНУ

У среду, 7. септембра, у Српској академији наука и уметности (САНУ) одржана је конференција за новинаре на којој је академик Зоран В. Поповић, потпредседник САНУ,  представио програм Академије од септембра до краја текуће године, с посебним освртом на активности у сфери научне политике.

Како је истакао, очекује нас веома садржајан  програм у наредна четири месеца, који обухвата 15 међународних научних конференција. Овом приликом  осврнуо се и на две научне конференције, које су са великим одзивом домаћих и страних научника и истраживача одржане током лета у САНУ  – међународни научни скуп ELMINA и „Конгрес  Балканске уније физичара“. Тренутно се у САНУ одвија Summer School and International Symposium on the Physics of Ionized Gases – SPIG 2022  („Летња школа и Међународни симпозијум физике јонизованих гасова“). Реч је о најдуговечнијем симпозијуму физике у Србији, који је покренут пре 60 година.

Најављена је „Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју“ (WCBSSD 2022),  која ће бити одржана од 19. до 22. септембра у САНУ. Овај догађај окупиће научнике из целог света, који ће одржати предавања о значају основних наука за одрживи развој, o напредним основним истраживањима у математици, физици, хемији и биологији, и о везама основних наука са другим наукама.

У оквиру другог циклуса „Стратешки правци развоја Србије у 21. веку“, 23. и 24. септембра, у Свечаној сали САНУ биће одржан још један скуп посвећен науци, под насловом „Наука: стање и перспективе“. На скупу ће бити разматрани релевантни проблеми науке у Србији, од њеног финансирања до научне продукције.

Сличној тематици биће посвећена и Трибина Библиотеке САНУ заказана за 27. септембар, на којој ће бити представљена монографија „Капитална улагања у научноистраживачку инфраструктуру у Републици Србији у 21. веку“, чији је аутор академик Поповић. Реч је  о пионирском подухвату, који, по речима самог аутора, обухвата приказ капиталних улагања у српску науку у 20. и 21. веку.

Најављен је и почетак концертне сезоне у Галерији САНУ за 3. октобар. Концерти ће се, према традицији Галерије, одржавати редовно сваког понедељка и четвртка, са почетком у 18 сати.

За октобар је планиран  научни скуп „Ендокрини ометачи – нова сазнања“ (3. октобар) и „Информација безбедност и блокчејн технологија“( 10. октобар), као и  округли сто „Права, култура и образовање Срба у Републици Хрватској“ (28. октобар).

За новембар је планиран  научни скуп „Развој енергетике у Републици Србији“. Програм у децембру отвара дводневни симпозијум „Будућност старења”, који је  посвећен мултидисциплинарној анализи овог феномена.

Уметнички програм САНУ одвија се кроз богате активности две Академијине Галерије. Након великог успеха изложбе „Никола Добровић – под заставама модерних покрета”, чије је трајање продужено до 2. октобра, у Галерији  САНУ  биће приређена изложба „Олга Јеврић – Композиција и структура”. Изложба поводом јубилеја – стогодишњице рођења истакнуте југословенске и српске вајарке, чији стварачалки опус  спада у врхунске домете наше и европске модерне уметности друге половине 20. века, одржаће се од 18. октобра  до 11. децембра.

Крај године у Галерији САНУ обележиће изложба посвећена манастиру Грачаница, ауторке Александре Давидов Темерински. Изложба ће презентовати монументалност манастира Грачаница и изузетност њеног живописа комбиновањем различитих интерпретативних медија.

Из богатог програма Галерије науке и технике САНУ издваја се изложба, којом се обележава први век  постојања Института за хистологију и ембриологију ,,Проф. др Александар Ђ. Костић”, планирана за новембар. У децембру ће  Галерија науке и технике САНУ бити домаћин Десете међународне изложбе „О архитектури 2022”, коју прати истоимена конференција.

На крају конференције академик Поповић се осврнуо на изразито плодан рад огранака САНУ у Новом Саду и Нишу, као и Центра  за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, који су припремили богат научни и култирни програм у четири предстојећа месеца.