Мастерклас академика Богољуба Станковића

Академик Богољуб Станковић, наш истакнути математичар, био је гост осмог предавања из циклуса „Сусрети са ствараоцима – мастерклас”, које је одржано 28. марта, у Галерији науке и технике САНУ. У првом делу предавања било је речи о математичкој анализи, области којој припадају главни радови академика Станковића, те њеном развоју у годинама после Другог светског рата.

Потом је академик Богољуб Станковић говорио о свом животу, образовању, ратним годинама, академском и педагошком раду, својој породици и сећањима. Било је речи о његовом заробљеништву у логору Дахау, отпору окупатору, али и курсевима математике које је држао и пре но што је уписао факултет.

Како се могло чути, његово рано интересовање за математику и педагошки рад пратили су избори у академска звања, учешћа на конгресима, рад у настави на Сорбони и сарадња са светским стручњацима, као и континуирани рад на значајним научним публикацијама.

У складу са концепцијом програма „Сусрети са ствараоцима – мастерклас”, након предавања академик Станковић је одговарао на питања академика Зорана Петровића, управника Галерије науке и технике САНУ, а потом и публике.