НАГРАДА  ЗА ИЗДАВАЧКИ ПОДУХВАТ 2023. ГОДИНЕ ЗА ЕДИЦИЈУ ПОСВЕЋЕНУ ПРЕДСЕДНИЦИМА САНУ

Жири 66. Међународног београдског сајма књига доделио је Награду за издавачки подухват године Српској академији наука и уметности  за издање  тротомне  публикације „Председници Друштва српске словесности, Српског ученог друштва, Српске краљевске академије, Српске академије наука и Српске академије наука и уметности“.

Како се наводи у саопштењу жирија „ова едиција богатством свог садржаја не представља само живот и рад најзначајније институције у Србији већ и свеукупан живот српске науке и културе током протеклих 180 година“. Овогодишњи жири за доделу признања Београдског сајма књига радио је у саставу: академик Злата Бојовић (председник), Анђелка Цвејић, Бојан Јовић, дописни члан САНУ Зоран Пауновић и Марко Крстић.

Публикација о председницима Академије и њених источница садржи 42 биографије, чији су аутори, њих тридесет двоје, академици, професори универзитета и научни сарадници. Главни уредник  едиције је  академик Зоран Кнежевић, председник САНУ,  а уредник издања академик Живорад Чековић.  Графичко решење  поверено је техничком уреднику САНУ Николи Стевановићу.

Едиција обухвата  историјски период од 1841. до избора за председника 2023. године. Како  примећује  академик Чековић, у Предговору издању, „кроз приказ живота и дела досадашњих председника ДСС, СУД, СКА и САНУ  може се сагледати и свеколика богата и успешна делатност и мисија наведених институција источница данашње Српске академије наука и уметности, с обзиром на то да не постоји слична јединствена публикација у којој је представљена делатност, научни опус и академско визионарство председника САНУ“.

Више од три стотине илустрација, репродукција и факсимила, превасходно из фондова Академије, красе ово издање, уз знатан број фотографија из приватних колекција и дигиталних репродукција које су Академији уступили Народни музеј Србије, Музеј града Београда, Историјски музеј Србије, Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац“ и друге националне установе.