Научни скуп „Владан Ђорђевић”

Дводневни научни скуп „Владан Ђорђевић”, који ће бити отворен у четвртак, 2. децембра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ, наставак је активности којима се током 2020. године обележавала 176-годишњица рођења академика Владана Ђорђевића. Првобитно планиран за децембар 2020, скуп је одложен због неповољне епидемиолошке ситуације.

Академик Владан Ђорђевић био је први српски хирург у данашњем смислу речи. Оставио је изузетне трагове у области хирургије и целокупне српске медицине, војном и грађанском санитету, медицинској публицистици, издаваштву и преводилаштву у медицини. Поред бављења лекарском професијом, остварио је и изванредан друштвени ангажман. Био је оснивач трију великих друштава која и данас постоје и успешно раде, председник Одбора београдске општине, успешaн министар просвете и црквених дела, министар привреде, вишегодишњи дипломата у Грчкој и Турској, председник Владе и министар иностраних дела, истакнути национални радник, који се успешно огледао и у књижевности као писац приповедака, историјских романа, путописа; био је преводилац, оснивач, власник и уредник часописа Отаџбина, једног од најбољих часописа у другој половини 19. века, припадник једне изузетне генерације српске интелигенције која је дала огроман допринос обнови српске државе и њених институција.

Скуп је интердисциплинарног карактера и на њему ће око 40 аутора изложити радове о доприносима Владана Ђорђевића у поменутим областима.

ПРОГРАМ