Округли сто и изложба о академику Душану Матићу

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у понедељак, 31. октобра, биће одржан округли сто под називом „Огледала Душана Матића” и изложба „Поеме у боји – Пиктопоетски поглед Душана Матића”.

Академик Душан Матић (Ћуприја. 1898 – Београд, 1980) један је од најзначајнијих српских књижевника (песник, есејиста, романсијер, критичар, преводилац, професор и први ректор Академије за позориште, филм, радио и телевизију у Београду и један од 13 оснивача надреалистичког покрета у Београду). Своју заоставштину оставио је свом родном граду и од 1986. године у Народној библиотеци у Ћуприји налази се Легат Душана Матића.

Предмети из Легата Душана Матића први пут ће напустити Народну библиотеку „Душан Матић“ у Ћуприји и биће изложени у Крагујевцу,  у Универзитетској галерији. Изложба под називом „Поеме у боји – Пиктопоетски поглед Душана Матића” биће отворена 31. октобра у 18 сати. На отварању ће говорити академик Милош Ђуран, управник Центра, Љиљана Ђорђевић, директорка Народне библиотеке „Душан Матић“ из Ћуприје, и Гордана Марковић, виши библиотекар и управница Легата. У уметничком програму наступиће професори и ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје.

У Универзитетској галерији, истог дана, са почетком у 12 сати, биће организован округли сто под називом „Огледала Душана Матића”. О лику и делу академика Душана Матића говориће: Светозар Рапајић, проф. емеритус  Универзитета уметности у Београду, проф. др Александар Ђурић, Универзитет уметности у Београду, Гојко Божовић, есејиста и песник, проф. др Слободан Лазаревић са Универзитета у Крагујевцу,  доц. др Ђорђе Радовановић са Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу и др Немања Лазаревић, графички дизајнер.