Опште препоруке за спречавање ширења инфекције COVID-19

Поводом актуелне ситуације са  Covid-19 инфекцијом Комисијa за праћење и предузимање мера у вези са COVID-19 вирусом , у чијем су саставу академик Небојша Лалић (председник Комисије), академик Миодраг Чолић и дописни члан САНУ Горан Станковић, која је формирана почетком марта при САНУ, даje следеће опште препоруке за јавност у циљу спречавања ширења наведене инфекције.

  1. Све мере и препоруке у циљу спречавања од заражавања COVID-19 вирусом и спречавања ширења ове инфекције је дала Светска здравствена организација (СЗО) и њих су прихватиле све државе света. Сви детаљи превенције COVID-19 се налазе на сајтовима Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут.
  2. Основна превентивна мера је спречавање контакта са зараженом или потенцијално зараженом особом, а то се најбоље постиже самоизолацијом.
  3. У најзначајније превентивне мере спадају ношење маски и заштитних рукавица и одржавање, како личне, тако и хигијене унутрашњег животног простора.
  4. Што се тиче средстава за дезинфекцију, најбоље је користити списак који је дала СЗО. Са овог подужег списка као најбоља средства се препоручују она на бази седамдесетопроцентног  алкохола или натријум-хипохлорита. Може се користити и бензалконијум-хлорид (асепсол), иако он није сасвим идеалан за овај тип вируса.
  5. Општа је препорука да се током периода изолације због превенције ширења  инфекције не мења постојећа терапија коју хронични болесници узимају, а ако је то из било ког разлога индиковано, онда то не чинити без консултације са лекаром.
  6. Када је у питању могућности „подизања” имунитета, за то не постоји специфично средство.  Препоручује се исхрана богата витаминима које највише има у свежем воћу и поврћу. Светски нутриционисти препоручују узимање суплементских витаминских препарата у прописаним дозама , посебно оних обогаћених селеном и цинком а који се препоручују и за превенцију и бржи опоравак од грипа. Међутим, њихова делотворност у превенцији COVID-19 инфекције није доказана, нити је научно доказано да особе које су узимале ове препарате имају блажу клиничку слику болести.
  7. Физичка активност у стану је пожељна колико је год изводљива, у складу са препорукама прилагођеним животној доби и здравственом стању. Они који поседују кућне ергобицикле и сличне уређаје за тренинг пожељно је да их редовно користе.
  8. У условима кућне изолације веома је битно одржавање општег психофизичког благостања. Очување и подизање менталног здравља има подједнак или чак већи значај у односу на друге мере које се примењују у току изолације и оне су најснажнији штит од неповољних ефеката овог изнуђеног стања.
  9. За лечење наших пацијената од COVID-19 инфекције примењују се најсавременије методе лечења. Наши лекари перманентно прате сва нова достигнућа на овом пољу у свету и примењују их у лечењу ових пацијената код нас.
  10. У циљу превенције и лечења оболелих од COVID-19 инфекције раде се огромна научна истраживања широм света, а нека од њих се планирају и код нас. Генерално се може рећи да су она усмерена у четири правца: прављење специфичне вакцине за масовну имунизацију; прављење дијагностичких комплета за доказивање присуства специфичних анитела у серуму код оболелих или оних који су преболели инфекцију; научна истраживања у циљу изналажења најпоузданијих имунолошких параметара и биомаркера за процену тежине болести и предвиђање тока и прогнозе болести; синтеза и клиничко испитивање нових лекова за COVID-19 инфекцију, првенствено оних који би блокирали улазак вируса у ћелије људског организма.