Предавање „Дунавска граница и балканска револуција у Римском царству: како ДНК и археологија осветљавају циклусе кризе и рестаурације у касној антици“

Професор  Кајл Харпер (Kyle Harper), један од најистакнутијих  савремених историчара,  одржаће предавање под називом „Дунавска граница и балканска револуција у Римском царству: како ДНК и археологија осветљавају циклусе кризе и рестаурације у касној антици“ у четвртак, 8. јуна, у 18 сати, у Свечаној сали САНУ.

Како се наводи у резимеу предавања, заједнички мултидисциплинарни рад археолога, историчара и генетичара значајно проширује наше знање о древној историји. Бројна открића у историји Римског царства, од којих многа долазе са археолошких налазишта са територије данашње Србије, показују неочекиване увиде у природу и узроке промена унутар Царства. Векови између  периода познатог као „криза трећег века“ и владавине Јустинијана средином шестог века  донели су низ  криза, попут масовних миграција, климатских промена и пандемијских болести. У овом периоду владавина Римског царства је пренета на низ царских династија које су претежно пореклом биле са подручја средњег Подунавља, односно балканског порекла. Предавање ће истаћи најновија истраживања и резултате на овом пољу и приказати будуће начине истраживања ових преломних   векова људске прошлости.

Проф. др Кајл Харпер основне студије историје, уметности  и књижевности  завршио је на Универзитету у Оклахоми (САД),  а мастер и доктрске студије из историје и филозофије на Универзитету Харвард. Дугогодишњи је професор историје на Универзитету у Оклахоми. Тренутно је гостујући професор на Колеж де Франсу. Његова библиографија садржи велики број научних и стручних радова. Аутор је седам књига, које су изазвале велико интересовање научне заједнице. Његова студија „Судбина Рима: клима, болест и  крај Царства“ преведена је на 11 светских језика. За свој научни рад примио је бројна признања међу којима су и Награда Националне библиотеке Кине.

Директан пренос  може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.