Предавање проф. др Хосе Мартинеза Запатера

Проф. др Хосе Мартинез Запатер (Jose Martinez Zapater), један  од водећих европских истраживача винове лозе,  одржаће предавање под називом  „Генетички диверзитет винове лозе: актуелна истраживања у Србији“ у уторак, 27. септембра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ.

Глобализација тржишта вина и климатске промене су последњих деценија промовисале интензивнију карактеризацију и очување генетских ресурса винове лозе у традиционалним виноградарским подручјима, фаворизујући аутохтоне, односно локалне сорте. Циљ предавања је да се представе  резултати студије о геномској карактеризацији старих сорти винове лозе у Србији и утврђивање њихове аутохтоности. Студија је део пројекта „Валоризација генетских ресурса винове лозе у Србији: геномски приступ за виноградарство 21. века“, који је изведен у сарадњи   Биолошког   факултета, Универзитета у Београду,  Института за вино и винову лозу, Универзитета у Ла Риохи, Шпанија,  Института за мултидисциплинарна истраживања, Универзитета у Београду, Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду и Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду.

У пројекту је анализирано 163 одабрана узорка старих сорти винових лоза из најзначајнијих виногорја у Србији (Жупа, Топлица, Неготинска Крајина, Шумадија и Војводина). Применом SSR и SNP маркера идентификовано је 60 различитих генетичких профила, односно 49 различитих сорти, већином аутохтоних за Србију и остале Балканске земље. Циљ генетичких анализа хербарског материјала и узорака прикупљених из старих винограда (50 година и старијих) је утврђивање историје и еволуције гајења винове лозе у Србији и утврђивања порекла данашњих сорти винових лоза на територији Србије, што ће помоћи и  у писању занимљивог поглавља о историји српског виноградарства.

Професор др Хосе Мартинез Запатер докторску дисертацију из генетике биљака одбранио је 1983. године на Универзитету у Мадриду. Као добитник Фулбрајтове стипендије боравио је на Универзитету у Мичигену (MSU-DOE Plant Research Lab). Радио је истраживања на развићу Arabidopsis thaliana као модел систему, и иницирао истраживања у регулацији времена цветања код ове биљне врсте. Од 1988. радио је на  National Institute of Agricultural Research (INIA) у Мадриду. Након десет година, са својом истраживачком групом,  прелази у Nаtional Centre for Biotechnology (CNB-CSIC), где је наставио биотехнолошка истраживања на различитим гајеним биљкама као модел системима . Посебно су значајна његова истраживања на геномским ресурсима винових лоза, која су  омогућила развијање SNP-тип маркера, чиме су започета прва генетичка и транскриптомска истраживања винових лоза.

Професор Запатер је учествовао у оснивању Института за вино и винову лозу у Логроњу, Ла Риоха 2008, чији је директор од самог оснивања. Тренутно се бави истраживањима особина репродуктивног развића винових лоза које одређују квалитет грожђа за винску индустрију. Објавио је преко 150 научних радова у врхунским међународним часописима и један је од најцитиранијих шпанских научника.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

 

РЕЗИМЕ ПРЕДАВАЊА