Предавање проф. др Стефанa Анкерa

Проф. др Стефан Анкер, директор Центра за хомеостазу ткива и кахексију Клинике за кардиологију Клиничког центра Вирхоф, Берлин, Немачка, одржаће предавање под називом „Одмакла фаза неопластичне болести је као срчана инсуфицијенција: нови приступ кардиоонкологији” у петак, 3. јуна, у 14 сати, у Свечаној сали САНУ. Проф. др Анкер је један од водећих светских експерата за срчану инсуфицијенцију. Осмислио је и водио више од 30 кључних међународних клиничких истраживања која су годинама уназад била у основи водича добре клиничке праксе за срчану слабост и кахексију у Европи и Америци. Водио је три истраживачка пројекта Европске уније (два FP7 и један Horizon 2020) и два пројекта америчког Националног института за здравље (NIH).

Професор др Стефан Анкер је рођен у Берлину у Немачкој 1965. године где је завршио Медицински факултет Шарите (Charité), Хумболтовог универзитета 1993. године. Докторирао је на Националном институту за срце и плућа (Imperial College & Royal Brompton Hospital) у Лондону, у Енглеској 1998. године. Директор је центра за хомеостазу ткива и кахексију Клинике за кардиологију Клиничког центра Вирхоф у Берлину. Претходно је био професор Универзитета у Гетингену у Немачкој. Гостујући је професор у Италији, Великој Британији и Аустралији (Faculty of Medicine, University of Sydney; Imperial College London; IRCCS San Raffaele, Roma).

Био је председник Асоцијације за срчану инсуфицијенцију Европског удружења кардиолога (2012-14) и потпредседник Европског удружења кардиолога (2014-16). Први је председник Међународног удружења за саркопенију и кахексију. Оснивач је и главни уредник два научна часописа: Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle (импакт фактор 12,511) и ESC Heart Failure (импакт фактор 4,411), а од ове године је главни уредник водећег светског научног часописа за срчану инсуфицијенцију „European Journal of Heart Failure” (импакт фактор 15,534).

Проф. др Анкер је објавио четири књиге и 1183 рада у научним часописима. Његов Хиршов индекс је 152, а цитиран је у бази Скопус 116.056 пута.  Добитник је Коперникус награде Немачке фондације за науку (DFG), почасне медаље Медицинског факултета Charité и златне медаље Удружења за срчану слабост Србије.

Предавање се може пратити и у директном преносу на сајту САНУ (https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/).