Преминуо академик Душан Миловић

Српска академија наука и уметности обавештава јавност да је њен редовни члан проф. др Душан Миловић преминуо 15. августа 2018. године, у Канади.

Академик Душан Миловић рођен је у Новој Вароши, 28. марта 1925. године. Дипломирао је на Грађевинском факултету Универзитета у Београду, 1954. године, а докторирао на истом факултету 1959. године. Први је у Србији добио звање доктора техничких наука из области Механике тла и фундирања.

Био је професор и шеф Катедре за механику Универзитета Шербрук у Канади. По повратку у Србију, радио је као саветник у Институту за грађевинарство Војводине у Суботици, и редовни професор новооснованог Грађевинског факултета Новосадског универзитета, коме је био и први декан. Био је редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду и шеф Катедре за механику тла и фундирање.

На научно-истраживачком плану, академик Миловић био је посвећен решавању теоријских проблема и експерименталном проучавању понашања темељног тла и темеља. Био је носилац и главни истраживач у великом броју пројеката, а оригинална теоријска решења и резултате експерименталних испитивања објавио је у преко 225 радова, публикованих у домаћим и иностраним часописима и приказаних на домаћим и светским конгресима. Дао је решења за сигуран и економичан начин фундирања за више од 220 објеката разноврсне намене, у земљи и иностранству.

За дописног члана Војвођанске академије наука и уметности изабран је 1981, а за редовног 1987. године. Редовни члан Одељења техничких наука Српске академије наука и уметности постао је 1991. године.

Био је члан бројних домаћих и иностраних друштава за механику тла и фундирање, а за свој научни допринос добио је Октобарску награду Београда, Медаљу заслуга за народ и Орден рада са сребрним венцем.