Преминуо академик Иван Клајн

Српска академија наука и уметности са великом жалошћу обавештава јавност да је 31. марта 2021. године, у Београду, у 85. години, преминуо редовни члан Одељења језика и књижевности САНУ Иван Клајн (Београд, 31. јануар 1937), један од наших  најистакнутијих лингвиста и филолога.

Дипломирао је (1961) на Групи за италијанистику Филолошког факултета Универзитета у Београду, на коме је  магистрирао (1964) и докторирао (1970). Године 1964. изабран је за асистента за италијански језик на Филолошком факултету, а потом је на том факултету радио као доцент, ванредни и редовни професор до пензионисања 2002. године.

Поред романистике, подручје рада академика Клајна били су нормативна граматика и стандардизација савременог српског језика. Бавио се и језичком компаративистиком  и био је одличан зналац страних језика (романских и енглеског).

За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 2000, а за редовног 2003. године.

Нека од његових најзначајнија дела су: „Утицаји енглеског језика у италијанском”, „Историјска граматика шпанског језика”, „Творба речи у савременом српском језику”, „Италијанско-српски речник” , „Речник језичких недоумица” и др. Бавио се превођењем са италијанског и енглеског језика. Од 1974. објављује текстове о проблемима савременог српског језика у часописима „Борба”, „Политика”, „Илустрована Политика”и НИН. Био је главни уредник лингвистичког часописа „Језик данас” у издању Матице српске  и члан Уређивачког одбора „Живи језици“. Oбјављивао je радове на италијанском језику у италијанским научним часописима и зборницима. Био је члан Вукове задужбине и Одбора за стандардизацију српског језика.

Академик Клајн је добитник више признања и награда, међу којима су Награда Министарства спољних послова Италије за „Италијанско-српски речник”, Орден Италијанске звезде солидарности, Повеља Матице српске за неговање српске језичке културе и Сретењски орден трећег степена.

Одлазак академика Ивана Клајна велики је  губитак за Српску академију  наука и уметности и свеукупну српску филологију.