Преминуо академик Зоран Кривокапић

Српска академија наука и уметности са великом жалошћу обавештава јавност да je 9. септембра, у Београду, у 68. години, преминуо редовни члан Одељења медицинских наука САНУ Зоран Кривокапић (Косовска Митровица, 27. август  1955), један од наших најистакнутијих стручњака у области колоректалне хирургије и проктологије.

Академик Кривокапић је био један од главних твораца националног програма за рано откривање карцинома дебелог црева и водича добре клиничке праксе за лечење истог обољења. Сматра се творцeм модерне колоректалне школе у нашој земљи. У праксу је увео и широко популарисао преко 46 дијагностичких и оперативних поступака.

Дипломирао је (1980), магистрирао (1985) и докторирао на Медицинском факултету Универзитета у Београду, где је положио и специјалистички испит из Опште хирургије (1986). На истом факултету био је и редовни професор од 2007. године. Био је начелник Одељења за колоректалну хирургију  на Првој хируршкој клиници Универзитетског клиничког центра Србије и гостујући професор на универзитетима у Јужној Калифорнији, Крајови, Скопљу, Нишу, Фочи и Бања Луци. Несебично је преносио своје знање и хируршко умеће својим гостовањима и показним операцијама у преко 50 болница у Србији и бившим југословенским републикама, као и по позиву у Тел Авиву, Лондону, Риги, Темишвару, Крајови и Каиру. Начинио је преко 7.000 веома сложених операција карцинома дебелог црева.

За дописног члана САНУ изабран је 2012. године, а за редовног 2018. Био је члан је Одбора за хуману репродукцију Одељења медицинских наука САНУ (2015). Основао је Удружење колопроктолога наше земље и Међународно удружење поремећаја карилчног пода ( ISPFD) са седиштем у Кини (2015).

Проф. др Кривокапић је био редовни члан Енглеског краљевског колеџа хирурга ( Fellow of the Royal Colledge of Surgeons of England – FRCS), Америчког колеџа хирурга (Fellow of the American College of Surgeons – FACS), почасни члан Америчког удружења колоректалних хирурга (Honorary Fellow of the American Society of Colon and Rectal Surgeons – ASCRS) и генерални секретар Међунарнодног удружења универзитетских колоректалних хирурга – International Society of University Colon and Rectum Surgeons (ISUCRS). Био је почасни члан осам међународних асоцијација и почасни доктор наука Универзитета у Крајови (Румунија); члан Удружења пријатеља St. Marks Hospital, Удружења колопроктолога Велике Британије и Ирске – Association of Surgeons of Great Britain and Ireland (ACPGBI), члан Борда и Advisory Member at Larg, међународног друштва универзитетских колоректалних хирурга (International Society of Colon and Rectum Surgeons – ISUCRS), оснивач ‒ члан борда Европског друштва колопроктолога (ESCP), Европског удружења за дигестивну хирургију (EDS), Медитеранског удружења колопроктолога (AMSCP) и члан Европског удружења хирурга (European Surgical Association– ESA). Био је редовни члан Академије медицинских наука СЛД.

Публиковао је велики број запажених и високоиндексираних радова у земљи и иностранству. Аутор је четири монографије, међу којима је и изузетно значајна монографија „Карцином ректума“. Био је члан уређивачких одбора у 15 часописа.

За успешан вишегодишњи научно-истраживачки рад добио је бројне награде. Међу најзначајнијима су признање за афирмацију и достигнућа на научном и стручном плану у области колопроктолошке медицине од „Central and Eastern European Club of Coloproctology“ и награда за унапређење колоректалне хирургије у Средњој и Источној Европи од Удружења колоректалних хирурга Велике Британије и Ирске (ACPGBI). Добитник је Годишње награде Српског лекарског друштва за научно истраживачки рад, Награде града Београда за медицину, Медаље „Др Владан Ђорђевић“ Војномедицинске акадeмије као најбољи српски хирург, признања „Капетан Миша Анастасијевић“ у категорији „за врхунске резултате у области медицинске науке“ и „Светогорског ордена“.

Његов одлазак велики је губитак за Српску академију наука и уметности и свеукупно српско друштво.