ПРОЈЕКАТ ЈАДАР – ШТА ЈЕ ПОЗНАТО?

У четвртак, 6. маја, у 9 сати, у Свечаној сали САНУ биће отворен дводневни научно-стручни скуп „Пројекат Јадар – шта је познато?”, који ће се бавити експлоатацијом минерала јадарита у Рађевини, у околини Лознице.

Као што је познато, истражни радови у овом делу Западне Србије поверени су рударско-металуршкој компанији Рио Тинто, односно њеној ћерки фирми Rio Sava Exploration d.o.o. Најављена изградња рудника – уз пратећа одлагалишта јаловине, те коришћење и третман вода и хемикалија у процесу добијања литијум-карбоната и борне киселине – као и утицај рудника и технолошког процеса екстракције на животну средину тог подручја изазвало је велике недоумице и забринутост грађана, уједно заинтересовавши научну и стручну јавност. Такође, недоумице је појачала и досадашња недовољна транспарентност читавог процеса, почев од добијања дозволе за истражне радове, преко промене урбанистичког плана и пренамене коришћења земљишта, па до самог избора технолошког процеса.

Много је тема које би требало размотрити и отворено разговарати. Отуда ће на скупу бити речи о следећим питањима: шта ће Република Србија и друштво добити од ове експлоатације; каква је добробит за становништво и животну средину ширег обухвата; под којим се условима отуђују природни ресурси и каква је општа корист за државу, осим рудне ренте која је, како сада ствари стоје, занемарљива у односу на вредност природног ресурса, аутономних и антропогено створених екосистема и предела који би били уништени или неповратно измењени.

Циљ конференције је да се сви елементи пројекта Јадар научно и стручно вреднују, да се евалуирају његове користи и штете, те антиципирају проблеми који би могли да произађу, уколико би се пројекат реализовао.

Организатори скупа су Академијски одбор „Човек и животна средина” САНУ, Академијски одбор за материјале САНУ и Одбор за хемију Одељења хемијских и биолошких наука САНУ.

Предвиђено је да се у петак, 7. маја, скуп заврши округлим столом на којем ће узети учешћа представници Удружења грађана Заштитимо Јадар и Рађевину, Koалиције за одрживо рударство у Србији, Центра за екологију и одрживи развој (ЦЕКОР) и Подрињског антикорупцијског тима (ПАКТ) за заштиту реке Јадар и Рађевине, након чега ће уследити отворена дискусија.

Напомињемо да је због епидемиолошке ситуације капацитет Свечане сале битно смањен, па ће улаз ће бити омогућен само за првих 60 слушалаца који своје присуство потврде на мејл sasaconf@sanu.ac.rs и са собом понесу штампану или електронску потврду о пријави.
Директан пренос скупа моћи ће да се прати  преко веб сајта САНУ  https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/. Гледаоци директног преноса моћи ће да упуте питања на мејл sasaconf@sanu.ac.rs , која ће се потом груписати по темама и изложити у оквиру дискусије на округлом столу, другог дана скупа.

ПРОГРАМ