Српско-руски односи у епохи крупних политичких промена

У четвртак, 3. октобра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ, академик Михаило Војводић отвориће међународни скуп „Српско-руски односи у епохи крупних политичких промена“, чије ће теме обухватити период од краја 18. до краја 20. века.

Та епоха у историји Срба и Руса, али и целе Европе, представља веома динамично историјско раздобље у којем су се одвијале крупне политичке, социјалне, културне и геополитичке променe. Онe су у великој мери определиле судбину и једног и другог народа и њихових држава. У историји Срба, епоха је започета Српском револуцијом 1804. године и тежњом за ослобођењем и уједињењем српског народа, да би се после великих историјских ломова завршила распадом југословенске државе крајем 20. века. Слична историјска раскршћа и преокрети могу се пратити и у историји Русије и руског народа, од „Грчког пројекта“ царице Катарине, преко великог историјског лома каква је била Октобарска револуција 1917. године, па све до распада совјетске државе крајем 20. века, готово у исто време када се распадала југословенска држава.

Међународна научна конференција је прилика да се научно осветле сличности и разлике у развитку ових држава и њихових друштава, али и међусобни утицаји и сарадња двају народа. Скуп организује Одељење историјских наука САНУ.

ПРОГРАМ