Европски конгрес хемије хране
Двадесет други Европски конгрес хемије хране (EuroFoodChem XXII), највећи европски скуп посвећен хемији хране са традицијом дужом од 40 година, одржан је у среду, 14. јуна, у Свечаној сали САНУ. Том приликом, Београд и Србија по први пут су били домаћини овог значајног међународног скупа који су организовали Европска асоцијација хемијских друштава и Српско хемијско друштво, под покровитељством Српске академије наука и уметности и уз подршку Министарства науке, иновација и технолошког развоја и Привредне коморе Србије. Конгрес се одвијао у САНУ и на Хемијском факултету Универзитета у Београду од 14. до 16. јуна.
На скупу је током три дана приказано више од 200 радова, уз учешће 165 учесника из Европе и света и више од 40 домаћих излагача. Представљени су најзначајнији нови резултати и сазнања из области проучавања квалитета, састава и безбедности хране, одрживости производње хране, нових приступа у производњи хране, нових аналитичких метода у области испитивања хране и нових свеприсутних загађујућих супстанци у храни, попут микропластике и нанопластике. Највећи број иностраних излагача дошао је из Португала, Немачке, Шпаније и Италије.
Наука о храни је област по којој је српска наука препознатљива у свету. Чак два српска универзитета су за ову област високо рангирана на Шангајској листи академских институција. Универзитет у Београду заузима позицију од 50. до 75. места на свету у овој области, а Универзитет у Новом Саду је рангиран у првих 300 универзитата. Ни у једној другој академској области ниједан универзитет у Србији нема овако висок рејтинг, чему доприносe укупан број квалитетних публикација, од којих су неке објављене у врхунски одабраним часописима (као нпр. Food Chemistry), цитираност тих радова и међународна сарадња. Европски конгрес хемије хране у Београду, поред најновијих сазнања у овој области, нуди и прилику да се успостави сарадња наших научника са међународним експертима, али и да се представе домаћи произвођачи хране и домаће винарије.