Најављена Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју

У петак, 16. септембра, одржана је конференција за медије на којој је представљен програм Светске конференције о основним наукама и одрживом развоју – World Conference оn Basic Sciences аnd Sustainable Development (WCBSSD 2022), која ће бити одржана од 19. до 22. септембра у САНУ. На конференцији су говорили академик Владимир Костић, председник САНУ, др Небојша Нешковић, копредседник Програмског одбора Конференције и генерални секретар Светске академије уметности и науке, др Александар Јовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и др Горан Милашиновић, председник Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском.

Академик Владимир Костић је истакао да је предстојећа Конференција од изузетног значаја, јер кроз излагања преко 60 светских и домаћих научника, покреће питања од стратешког значаја за одрживи развој и заштиту наше планете. Он је приметио да се парадигма науке мења, стављајући акценат на континеталну сарадњу, али дајући примат примењеним научним истраживањима. Међутим, како је истакао, и најразвијеније земље света последњих година повећале су удео финасијских средстава за основна научна истраживања. Председник САНУ је нагласио да је наука у Србији, упркос свим искушењима кроз које је прошла, показала виталност коју не би смели да потценимо, што ће показати и предавања наших научника на предстојећој Конференцији.

Др Нешковић је истакао да је у децембру 2021. године Генерална скупштина Уједињених нација прогласила 2022. годину Међународном годином основних наука за одрживи развој. Један од централних догађаја, којим се обележава овај јубилеј биће управо Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју. Главна порука Конференције биће да укаже да основна истраживања представљају важну, иницијалну карику у ланцу истраживања и развоја, који само као целина може да успостави одрживи развој друштва и природе. Истакнуто је да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило највећи део финансијских средстава за одржавања Конференције.

Током четири дана трајања Конференције биће одржано 19 сесија са 67 излагања. Почетна сесија биће посвећена последњем извештају Римском клубу „Границе и изнад”, а у завршној сесији присутни ће чути најважније закључке изведене из свих обраћања. Такође, током Конференције ће бити представљене младе научнице из Србије које су добиле награду „За жене у науци”.

ПРОГРАМ